Friday, September 21, 2007

Referendum

Het referendum over Europa houdt de gemoederen in Den Haag weer flink bezig. Moet 'ie er wel komen, of moet 'ie er niet komen? Het kabinet vindt van niet, de Raad van State heeft geconcludeerd dat het huidige voorstel wezenlijk anders is dan de destijds voorgestelde grondwet.

Het volk heeft 2 jaar geleden 'nee' gezegd, waarna de grootste pleitbezorger van het 'ja' -Balkenende- veranderingen moest gaan bewerkstelligen op Europees niveau. Nu er een nieuw verdrag ligt, zou het dan niet vreemd zijn als diezelfde Balkenende met zijn kabinet kan bepalen dat het nu wel goed is? Het lijkt het me niet meer dan logisch wederom aan het volk te vragen of de punten waarop ze ontevreden waren met de grondwet niet terugkomen in dit nieuwe verdrag. Als het wezenlijk veranderd is op de kritieke punten hoeven ze voor de uitkomst toch niet te vrezen?

Hopelijk houdt de PvdA zijn rug recht en komt er een referendum. Of het verstandig is de mening van het volk in dit soort kwesties te vragen, is een tweede, maar dat hadden ze voor het eerste referendum moeten bedenken.

No comments: