Thursday, July 12, 2007

The Green Bubble bursting?

Een paar dagen geleden werd de documentaire "The great Global Warming Swindle" uitgezonden. Een documentaire die ingaat tegen de huidige klimaatideeen van global warming door CO2 uitstoot. Wetenschappelijk is er genoeg aan te dragen tegen de stellingen die in "An Inconvenient Truth" naar voren worden gebracht. Die film van Al Gore (waarschijnlijk als muppet van een of andere instantie, IPCC ofzo - ik heb moeite die man zijn eigen bedoelingen te geloven) is de leidraad van ieders bewustzijn. Met als gevolg allerlei bedrijven en wetgeving die precies vertellen hoe je je geweten moet sussen.

Tijd voor een tegengeluid dus. Maar om de publieke opinie te keren, zul je met een sterk verhaal moeten komen. En dat laatste ontbreekt het de Swindle schromelijk aan. Had Al Gore al een verhaal van samengeraapte feitjes, al dan niet gemanipuleerd, hier is het een en al manipulatie en hak-op-de-tak werk. Ze hebben een lijstje met kritiekpunten op "An Inconvenient Truth" gemaakt en één voor één afgewerkt in de documentaire. Om hun verhaal sterk te maken worden grafieken verschoven (goed gekeken naar Al Gore?) en worden theorieen over Thatchers global-warming-leugen tot wetenschap gebombardeerd. Nee, overtuigend is het allerminst. In een paar alinea's vertelt NRC het verhaal vele malen beter: ..maar_zijn_feiten_zijn_selectief.

Wat het hopelijk wel doet, is het taboe van kritiek op de milieu-lobby doorbreken. Het bewustzijn dat gecreëerd wordt, is natuurlijk totaal niet verkeerd. Wij hèbben invloed op de wereld om ons heen. Maar de hypocrisie waarmee het gepaard gaat... Je hoeft niet minder te vliegen, maar je moet het com-pen-se-ren. Niemand kijkt verder dan zijn neus lang is, de acties die men neemt zijn puur om het eigen geweten te sussen en soms de portemonnee gevuld te houden. Materialistisch kan je er natuurlijk niet op achteruit gaan. Je moet wel een steeds grotere auto kunnen rijden, dus moet er maar een energie-zuinige variant ontwikkeld worden.

En oh wee, als je niet gelooft in de heilige Al Gore. Maar gelukkig zijn er Giel Beelen, Sophie Hilbrand en hun collega's die de hele wereld over vliegen om ons de klimaatboodschap (en en passant de kutmuziek van optredende bands) van Live Earth te brengen.

En tot overmaat van ramp komt er nu een vervolg, met Leonardo di Caprio als Al Gore... Ai ai ai. Warner Independent Pictures. "What a great time to be alive, this generation gets to completely change the world." Mijn haren gaan er recht van overeind staan... Trailer.

Wetenschappelijk is er nog niet onomstotelijk vast komen te staan dat CO2 de boosdoener is van het huidige klimaatprobleem. Of dat er überhaupt een klimaatprobleem is. Global warming is iets dat zich langzaam voltrekt, dus een warme juli-maand in 2006 of een warme mei in 2007 zeggen niet zoveel. Beide ons nu bekende kanten van het verhaal blijken in meer of mindere mate gemanipuleerd. En de waarheid zal, zoals gewoonlijk, wel weer in het midden liggen. Neemt niet weg dat we, zoals eerder gezegd, ons wel bewust moeten zijn van de invloed die we op de omgeving hebben. Spaarlampen, fietsen of OV ipv de auto, vegetariër worden. Voor vele redenen beter (gezondheid, welzijn, portemonnee, de schaarse fossiele brandstoffen). En misschien helpen we ook wel het milieu ermee. Maar niet door of dankzij Al Gore, dat is altijd al zo geweest...

No comments: