Sunday, March 1, 2009

Crystal Antlers / Touch & Go

Crystal Antlers heeft een nieuw nummer online gezet: http://www.touchandgorecords.com/media/4099.mp3.

Op het eerste gehoor prefereer ik vooralsnog de s/t EP. Wat een plaat! Maar ik ben wel erg benieuwd naar de full length die begin april uit zal komen. Dat zou overigens wel eens de laatste Touch & Go plaat kunnen zijn die voorlopig uitkomt. Vanwege de economische situatie zijn ze genoodzaakt de distributietak volledig op te schorten en een rustperiode in te lassen voor nieuwe releases (zie 3voor12).

Van de vroege jaren 80 met Negative Approach, Necros en the Process of Elimination comp, via bands als Big Black, Shellac en Girls Against Boys tot nu met bands als TV on the Radio en genoemde Crystal Antlers, altijd zijn ze toonaangevend geweest voor de indie/alternatieve muziekwereld. Zeker als je daarbij de distributie voor labels als Kill Rock Stars en Drag City optelt.

De vraag is wat de 'economische situatie' precies inhoudt. In eerste instantie ga je uit van de crisis, maar ik kan me niet voorstellen dat die op de echte muziekliefhebber veel impact zal hebben. Verkopen zullen zeker iets dalen, ook muziekminnende arbeiders kunnen hun baan verliezen. Maar het publiek waar Touch & Go zich op richt zal waar mogelijk muziek toch als eerste levensbehoefte blijven zien. Wat dat publiek betreft is de tweede mogelijke verklaring, het downloaden, nog minder waarschijnlijk. Ja, er wordt gedownload, maar bij veel liefhebbers zal dat eerder tot meer aankopen leiden dan minder. Wellicht is het dan toch een combinatie: door de crisis koopt men minder makkelijk en zeker gezien de mogelijkheden van het downloaden zullen aankopen even uitgesteld worden. Zoiets?

We zullen zien. Voorlopig kijk ik uit naar de shows die Crystal Antlers komende week in Nederland zal geven. Zelfs de spastische houdingen van de zanger/bassist op deze video's doen daar niks aan af.

No comments: